Jestem Przemysław Sajewski, farmaceuta, aptekarz... W razie pytań służę: przemek*małpa*aquavitae.com.pl
Przemek Sajewski

Utwórz swoją wizytówkę

Blog > Komentarze do wpisu

Krewetki królewskie o niebiańskim zapachu na szybką kolację.

Kolacja robiąca wrażenie, ale niezwykle szybka do przygotowania.

 

Udostępnij

 

Którejś soboty wróciliśmy późno z pracy i zachciało się nam coś dobrego do jedzenia, w zamrażarce mieliśmy paczkę krewetek królewskich bez pancerzyków ( vel jumbo schrimps - lubię tę nazwę ), do tego masło, oliwę z oliwę zakupioną u jakiegoś dziadunia na Murterze, dużo czosnku, cebulki i świeżego ( może być też zamrożony koperek ), w piwnicy obowiązkowo Plavac Mali z Peljesca.

Krewetki rozmrażam na sitku zalewając wrzącą wodą, zsypuję solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej z masłem, dodaję drobno posiekaną cebulą i posiekany/pokrojony/wyciśnięty czosnek. W odpowiedniej chwili dodaję krewetki smażę, duszę około 4-5 minut; na koniec dodaję koperek co wygląda na patelni dokładnie tak:


W między czasie ogrzewam w piekarniku bagietki, przygotowuję sałatkę ( sałata lodowa, cebula, oliwki, kapary, pomidor, ogórek etc. ) i stawiam patelnię ( coby potrawa nie zrobiła się za szybko zimna ) na stole.

Krewetki zajadamy trzymając za ogonki, bagietkę maczamy w sosie, popijamy winkiem i cieszymy się kolację, której przygotowanie zajmuje naprawdę kilka minut.


Smacznego!!!


niedziela, 16 grudnia 2007, przemek34

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: ADAMQ3, 136-014.nitka.net.pl
2009/06/27 17:53:15
PYSZNE ZROBIŁEM JADŁEM PYSZNE
-
Gość: , 188.147.210.192.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/02/19 23:18:03
Przepis prima sort! Wlaśnie wyprobowany przy taniej polskiej wódce.
-
Gość: kinga, emg14.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/05 22:06:51
Pychotka!!! wlasnie zjedliśmy pyszna kolację popijając winkiem!! Rewelacja :))
-
Gość: misza, ip-89-174-83-225.multimo.pl
2010/11/12 14:44:02
ale do owoców morza to chyba białe a nie czerwone winko :) jest delikatniejsze i bardziej apetyczne...
-
2010/11/12 18:14:59
Oczywiście, że nie podaje się czerwonego wina do owoców morza, tutaj jest link dlaczego: jejkuchnia.pl/czerwone-wino-i-owoce-morza-mariaz-zakazany. Natomiast do krewetek bez problemu pasuje czerwone wino ( jest wiele przepisów, gdzie smaży się je właśnie w czerwonym ), jeszcze lepiej, gdy tak w tym wypadku wino było kupione w winnicy na półwyspie Peljesac ( sentymenty też super wpływają na smak ).
-
Gość: Ania, ayz226.internetdsl.tpnet.pl
2010/11/19 15:55:22
Ja znam bardzo podobny przepis i jestem jego fanką. W nim, po rozmrożeniu, krewetki posypuje się Vegetą i smaży się je z czosnkiem w dużej ilości masła (robi się z niego taki biały sosik), a na koniec dodaje się sporą ilość świeżej natki pietruszki, która idealnie odświeża mdławy smak masła i czosnku. Do tego winko i bagietka, którą macza się w sosie maślanym oraz sałatka, np. grecka... Mniam... Rozmarzyłam się..
-
Gość: gen, 87-204-55-80.ilkus.net
2011/03/13 17:15:33
Wszystko fajne, ale jak można zmasakrować krewetki "Vegetą"? Pieprz i sól w zupełności wystarczy. Kochani, wyrzućcie takie przyprawy jak najgłębiej się da, wszystko smakuje tak samo.
-
2011/03/28 15:40:40
Vegeta i inne kucharki powinny wylecieć z kuchni i nigdy tam nie wracać. Natomiast wszelakim owocom morza i rybom w zupełności wystarczą: sól, pieprz, cytryna i czosnek.
-
Gość: , gwm226.internetdsl.tpnet.pl
2011/05/31 21:20:13
dziękuję serdecznie za przepis. Moja rodzina była zachwycona. Nawet mój 9 letni syn, który nie lubie krewetek te zjadł ze smakiem :-) Pozdrawiam. Dorota
PS. zamiast masła i oliwy użyłam tylko masła klarowanego PYCHA
-
Gość: Paula, ip-109-91-130-169.unitymediagroup.de
2011/08/04 17:29:46
Pychota!! Krewetki kupiłam na targu rybnym we Francji. Od razu wylądowały na stole. Oczywiscie wg Twojego przepisu. Gorąco polecam :)
-
Gość: Piotr, 89-77-247-142.dynamic.chello.pl
2012/12/22 21:08:12
A ja kupiłem na targu w Tokio. Mam pieniądze i codziennie jestem w innym mieście. Dzisiaj byłem w NY jutro będę w Moskwie. Lubię sobie polatać po świecie.
-
Gość: kim, host-89-228-252-69.olsztyn.mm.pl
2013/08/27 21:56:02
krewetki należy najpierw pomarynować (oliwa, czosnek, cytryna, etc- koniecznie inaczej to zaledwie 20% smaku.
pozdr