Jestem Przemysław Sajewski, farmaceuta, aptekarz... W razie pytań służę: przemek*małpa*aquavitae.com.pl
Przemek Sajewski

Utwórz swoją wizytówkę

Blog > Komentarze do wpisu

Hobotnica ispod peka ( pieczona ośmiornica )

Czyli pieczona ośmiornica, zapraszam...

 

Udostępnij

 

W naszej szerokości geograficznej ciężko jest o ośmiornicę prosto z morza, więc pozostaje nam zakup zamrożonej lub świeżej i następne jej zamrożenie, aby mięsko zmiękło/skruszało jak zwą, tak zwą. Tę prosto z morza trzeba niestety wyłomotać o coś twardego..., ja bym nie mógł :-(

Potrzebujemy oczywiście ośmiornicę, cebulę, ziemniaki, oliwę z oliwek, czosnek, białe wino, sól, pieprz, rozmaryn - do nabycia w aptekach, sklepach zielarskich i sklepach spożywczych, mieloną słodką paprykę, natkę pietruszki.



Ośmiornice ( po rozmrożeniu ) gotujemy około 20 minut - troszku waniajet ;-). Następnie odcedzamy, a wodę wylewamy, ośmiornice delikatnie zmniejszają swoją objętość...



Ziemniaki i cebulę należy obrać i pokroić w półplasterki. Ośmiornice układam na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wokół układam ziemniaki i posypuję wszystko resztą składników, dodaję odrobinę oliwy, wino - chociaż można je dodać na 20 minut przed końcem. Naczynie przykrywamy, aczkolwiek można je odkryć na 20 minut przed końcem pieczenia, aby wyparował nadmiar sosu - są różne szkoły jeśli chodzi o odparowanie wina ( tak lub nie ). Nadmiar składników zapiekamy już bez ośmiornicy ( np. jutro na obiad ).



Potrawę należy piec w piekarniku w temperaturze około 200 stopni przez 45 do 60 minut.







Następnie można ją pokroić i na półmisku podać na stół, dodatkowo serwujemy sałatkę ( przepisy już były ).





Smacznego :-)

p.s. Mam ochotę na homary, ale nie wiem czy zmuszę się do wrzucenia ich żywych do wrzątku ( kucharza nie widać, a homarów nie słychać, gdy się je zamawia )...

niedziela, 02 marca 2008, przemek34

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu: