Jestem Przemysław Sajewski, farmaceuta, aptekarz... W razie pytań służę: przemek*małpa*aquavitae.com.pl
Przemek Sajewski

Utwórz swoją wizytówkę

Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny orkiszowe

 

Udostępnij

 

Na 24 muffiny tj. około 1 kg ciasta potrzebujemy:

- 225 gram mąki orkiszowej, np. ecco 700

- 100 gram mąki muffin

- 175 gram cukru

- 2 lub 3 jaja w zależności od ich wielkości

- 175 gram wody

- 200 gram oleju

- 120/140 gram dodatków, jakich tylko dusza zapragnie: czekolada, rodzynki, owoce etc.

 

Mąkę oraz pozostałe składniki mieszamy mikserem przez około 1-2 minuty, aż do otrzymania jednolitej konsystencji ciasta.

 

Następnie w zależności od nastroju, napełniam foremki do 3/4 wysokościlub też jeśli mam ochotę się "pobawić" używam do tego jedynie połowę masy przewidzianą na każdą z foremek.

ciasto muffin

 

W obu przypadkach uzupełniam foremki dodatkami, z tym że w przypadku "zabawy" dodaję na koniec resztę ciasta. W werski szybkiej dodatki mieszamy z ciastem i po prostu wylewamy do foremek.

Muffiny 3

muffin 4

 

Napełnione foremki wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180 - 200 stopni i piekę maksymalnie 30 minut stopniowo zmniejszając temperaturę.

muffiny w piekarniku

 

Oczywiście można tez zmniejszyć ilość cukru i zrobić muffiny z serem, boczkiem, wędlinami, warzywami, rybą, purre buraczanym etc.

muffiny

muffiny2

 

 

sobota, 11 kwietnia 2009, przemek34

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Anielka, *.xdsl.centertel.pl
2011/03/11 19:31:33
Czy w tym przepisie nie brakuje proszku do pieczenia / sody? Dodałam 1,5 łyżeczki proszku i nie bardzo wyrosły.
-
2011/03/28 15:38:47
Nie brakuje, jak nie używam proszku do pieczenia. Natomiast trzeba pamiętać o tym, że wypieki z mąki orkiszowej ( chleby, ciasta, etc. ) nie wyrastają tak jak z mąki pszennej lub zytniej.