Jestem Przemysław Sajewski, farmaceuta, aptekarz... W razie pytań służę: przemek*małpa*aquavitae.com.pl
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Ulubione
Przemek Sajewski

Utwórz swoją wizytówkę

Fotokulinaria

sobota, 11 kwietnia 2009

 

Udostępnij

 

Uwielbiam surową polędwicę wołową, mimo że powinna być zajadana jako przystawka, robię jej tyle że najadamy się nią z żoną jak właściwym daniem objadowym.

 

Polędwicę wołową kupuję prosto "z krowy" w rzeźni - często trzeba zamawiać, ale jest świeżutka i tańsza niż w sklepie i mrożę ją. Gdy nadchodzi nas ochota na carpaccio, wkładam na kilka minut do zamrażalnika talerze, następnie wyjmuję po jednym rozsmarowuję na powierzchni oliwę z oliwek.

Natomiast mięso prosto z zamrażalnika kroję krajalnicą na cienkie 1-2 mm plasterki układam ciasno obok siebie na talerzu. Napełniwszy 4- 5 talerzy zsypuję mięso świeżo zmielonym pieprzem, świeżo wyciśniętym czosnkiem, świeżo zeskrawanym parmezanem, dodaję odrobinę oliwek oraz kaparów, skraplam całość oliwą oraz octem balsamicznym i przystępujemy do konsumpcji zagryzając mięso grzankami i zapijając winem. W zależności od upodobań ( nie moich ) można też użyć soli.

Carpaccio

 

Udostępnij

 

Na 24 muffiny tj. około 1 kg ciasta potrzebujemy:

- 225 gram mąki orkiszowej, np. ecco 700

- 100 gram mąki muffin

- 175 gram cukru

- 2 lub 3 jaja w zależności od ich wielkości

- 175 gram wody

- 200 gram oleju

- 120/140 gram dodatków, jakich tylko dusza zapragnie: czekolada, rodzynki, owoce etc.

 

Mąkę oraz pozostałe składniki mieszamy mikserem przez około 1-2 minuty, aż do otrzymania jednolitej konsystencji ciasta.

 

Następnie w zależności od nastroju, napełniam foremki do 3/4 wysokościlub też jeśli mam ochotę się "pobawić" używam do tego jedynie połowę masy przewidzianą na każdą z foremek.

ciasto muffin

 

W obu przypadkach uzupełniam foremki dodatkami, z tym że w przypadku "zabawy" dodaję na koniec resztę ciasta. W werski szybkiej dodatki mieszamy z ciastem i po prostu wylewamy do foremek.

Muffiny 3

muffin 4

 

Napełnione foremki wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180 - 200 stopni i piekę maksymalnie 30 minut stopniowo zmniejszając temperaturę.

muffiny w piekarniku

 

Oczywiście można tez zmniejszyć ilość cukru i zrobić muffiny z serem, boczkiem, wędlinami, warzywami, rybą, purre buraczanym etc.

muffiny

muffiny2

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15